Polak z sercem - 4 edycja akcji - fot. episkopat.pl

Polak z sercem: zaczynamy 4. edycję!

Dziś, w Święto Niepodległości, rusza kolejna edycja akcji “Polak z sercem”, której adresatami są nasi Rodacy mieszkający na Kresach.

Akcja “Polak z sercem” to koordynowana przez Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży inicjatywa, której adresatami są Polacy mieszkający na Białorusi, Ukrainie i Litwie. W jej ramach, od 11 do 21 listopada zostanie przeprowadzona zbiórka ofiar przed kościołami i na ulicach polskich miast. Równocześnie będzie trwała zbiórka internetowa przy pomocy e-Daromatu, czyli wirtualnej platformy do przekazywania środków na konkretne potrzeby naszych Rodaków z Kresów oraz, dzięki współpracy z Caritas Polska, uruchomiony zostanie charytatywny SMS. Wielki finał akcji odbędzie się 15 stycznia 2022 roku.

W poprzedniej edycji akcji do Polaków mieszkających za wschodnią granicą trafiła pomoc za ponad 100 tysięcy złotych. Zebrane pieniądze wsparły setki rodzin oraz umożliwiły wydanie tysięcy gorących posiłków w stołówkach dla ubogich.

Polak z sercem - 4 edycja akcji - fot. episkopat.pl
Polak z sercem – 4 edycja akcji – fot. episkopat.pl

Plakat tegorocznej edycji

Polak z sercem - plakat 4 edycji akcji
Polak z sercem – plakat 4 edycji akcji

Czym jest akcja “Polak z sercem”?