FILM TOŻSAMOŚĆ 1918-2018 powstał dzięki dofinansowaniu przez “FUNDACJĘ DLA MŁODZIEŻY”.

“Jest to projekt, który chcieliśmy dofinansować ponieważ temat poruszany w filmie jest dla nas ważny – mówi Teresa Moskal prezes “FUNDACJI DLA MŁODZIEŻY” – Film opowiada historię największej organizacji młodzieżowej w Polsce – Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży. Opowiada o tym jak bardzo przynależność do stowarzyszenia ukształtowała życie i losy jej członków. Jak bardzo wpłynęła na to kim stali się jej członkowie. Jest to wreszcie świadectwo dla młodych ludzi ogromna lekcja odwagi, męstwa, patriotyzmu i bohaterstwa.”

W Kaplicy św. Józefa na Halach podczas Zlotu KSM w Częstochowie odbył się przedpremierowy pokaz filmu „Tożsamość 1918-2018” z udziałem zaproszonych gości.

Wśród nich dla nas najważniejszym był bp Marek Solarczyk delegat KEP ds. Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży. Film przedstawia historię KSM-u w Polsce od czasu jego utworzenia w 1918-1919 roku, w czasie II wojny światowej i po wojnie w czasach komunistycznych.