Seminarium Środowiska Młodzieży

Najbliższe planowe działanie w ramach projektu pn. Środowisko Młodzieży odbędzie się już  16 lutego 2019 r. w Toruniu w Centrum Dialogu im. Jana Pawła II (Pl. Bł. Stefana W. Frelichowskiego 1, 87-100 Toruń).  Będziemy mieli zaszczyt poprowadzić Seminarium Środowiska Młodzieży podczas Ogólnopolskiej Sesji Zarządów Diecezjalnych oraz zebrania Krajowej Rady Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży na które Państwa serdecznie zapraszamy! Naszymi gośćmi i jednocześnie prelegentami będą: Minister Środowiska Pan Sławomir Mazurek – podsekretarz stanu w Ministerstwie Środowiska, który wygłosi referat pt. „Budowanie środowiska młodzieżowego wokół zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska”; ks. dr Marcin Szczodry z referatem pt. „Ekologia ducha i katolicka nauka społeczna w temacie ekologii” oraz dr Aneta Rayzacher-Majewska z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, która przygotowała swoje wystąpienie nt. “Jedno Środowisko Młodzieży – wiele możliwości działania”.

Zwieńczeniem Seminarium Środowiska Młodzieży będzie liturgia mszy świętej pod przewodnictwem JE ks. bp. Wiesława Śmigla – pasterza Diecezji Toruńskiej (godz. 12:00) na którą również Państwa serdecznie zapraszamy.

Udział w Seminarium Środowiska Młodzieży jest bezpłatny i ma charakter otwarty, ale wymagane jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego celem zarejestrowania swojego uczestnictwa.

-> WYPEŁNIJ FORMULARZ <-

Szczegółowe informacje o prelegentach:

1. dr Marcin Szczodry

Jest absolwentem Akademii Alfonsjańskiej Uniwersytetu Laterańskiego w Rzymie (2008-2015) zakończonych obroną doktoratu z teologii moralnej w 2015 r. Stypendysta wakacyjnych programów dla doktorantów w Leuven (2010, 2013), Wiedniu (2011), Warszawie (2012). Adiunkt na WT US (Katedra Teologii Moralnej i Duchowości ) od 2015 r. Członek Stowarzyszenia Teologów Moralistów w Polsce od 2017 r. Członek Polskiego Towarzystwa Teologicznego od 2018 r.

Pełni funkcje: Wicedyrektor Wydziału Duszpasterskiego Kurii Metropolitalnej w Szczecinie od 2015 r. ; Diecezjalnego Koordynatora ŚDM w Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej od 2015 r.; Członka Rady ds. Rodziny przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Zachodniopomorskiego w latach 2015 – 2018; Konsultor Penitencjarii Archidiecezjalnej w Szczecinie od 2016 r.; Archidiecezjalny Duszpasterz Młodzieży od 2016 r.; Duszpasterz akademicki studentów korzystających z pomocy Fundacji Dzieło Nowego Tysiąclecia w Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej od 2018 r.; Diecezjalny Asystent Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży w Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej od 2018 r.; obecnie Rezydent przy parafii Chrystusa Dobrego Pasterza w Szczecinie od 2017 r.

2. Sławomir Mazurek

Jest absolwentem Wydziału Nauk Historycznych i Społecznych Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego (UKSW) w Warszawie. Ukończył politologię ze specjalnością systemy polityczne i samorząd lokalny, a także Podyplomowe Międzyuczelniane Studium Oceny i Wyceny Zasobów Przyrodniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Szkole Głównej Handlowej. Jest również absolwentem IESE Business School.

Pierwsze doświadczenia zdobywał w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, gdzie w 2001 roku pracował w Gabinecie Ministra. Następnie w Mazowieckim Urzędzie Marszałkowskim pracował dla jednego z członków zarządu odpowiedzialnego za fundusze europejskie. W latach 2003-2006 był rzecznikiem prasowym w Stołecznym Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej SA w Warszawie.

W latach 2006-2007 pełnił funkcję rzecznika prasowego Ministra Środowiska, był członkiem polskiej delegacji na szczyt klimatyczny w Nairobi oraz Sesję Zgromadzenia Ogólnego Organizacji Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku w 2007 roku. Następnie w Krajowym Zarządzie Gospodarki Wodnej odpowiedzialny był za promocję funduszy europejskich. Był Przewodniczącym Rady Nadzorczej Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska w Olsztynie. Później prowadził własną działalność gospodarczą, realizując projekty z zakresu komunikacji i doradztwa strategicznego.

Jeszcze w czasach studenckich był zaangażowany w prace Stowarzyszenia Młodzi Konserwatyści, gdzie odpowiadał za komunikację społeczną. Reprezentował studentów w Senacie UKSW, a w Niezależnym Zrzeszeniu Studentów UKSW prowadził prace Klubu Dyskusyjnego Kuźnia.

Jest członkiem Stowarzyszenia na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju Polski oraz Korporacji Akademickiej Republika.

3. Aneta Rayzacher-Majewska

Doktor teologii w zakresie katechetyki (2011), wykładowca katechetyki w Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, kierownik Podyplomowego Studium Teologii UKSW; wykładowca katechetyki w WSD Księży Pallotynów w Ołtarzewie, konsultor Komisji Wychowania Katolickiego Konferencji Episkopatu Polski, rzeczoznawca ds. oceny programów nauczania religii i podręczników katechetycznych Komisji Wychowania Katolickiego KEP, sekretarz „Studiów Katechetycznych”; przewodnicząca Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Katechetyków Polskich; członek Towarzystwa Naukowego Franciszka Salezego, kierownik projektu „Katecheta – człowiek z klasą. Program innowacyjnego przygotowania pedagogicznego do nauczania religii (NCBiR); nauczycielka religii w przedszkolu. Autorka i współautorka podręczników do religii i licznych materiałów katechetycznych; członek zespołu opracowującego Podstawę programową katechezy Kościoła w Polsce i Program nauczania religii rzymskokatolickiej w przedszkolu i szkole; autorka szkoleń dla katechetów. W 2017 roku uhonorowana Medalem Komisji Edukacji Narodowej za szczególne zasługi dla oświaty i wychowania.