Polak z sercem 5 – Wyjazd pomocowy na Ukrainę

Polak z Sercem: Wychowujemy młodzież do otwartości

11 listopada wystartowała i nieustannie trwa akcja Polak z Sercem. Wolontariusze z całej Polski angażują się w pomoc potrzebującym Rodakom na Kresach. Ile udało się zebrać podczas tej edycji?

Od 5 lat Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży i „FUNDACJA DLA MŁODZIEŻY” organizują ogólnopolską akcję charytatywną Polak z Sercem, której celem jest wsparcie potrzebujących Rodaków mieszkających na Wschodzie. „Akcja Polak z Sercem jest niezwykle wartościowa. Myślę, że szczególny wymiar tej akcji pokazuje też wojna na Ukrainie – jak bardzo ta pomoc jest potrzebna.” – powiedziała Pani Senator Maria Koc podczas dzisiejszej konferencji prasowej.

W tej chwili w akcję jest zaangażowanych ponad 350 osób, które w całej Polsce przeprowadziły właśnie zbiórki

przekazała Prezes Zarządu „FUNDACJI DLA MŁODZIEŻY” – Teresa Moskal.

Wolontariusze dotychczas zebrali ponad 81 tys. zł. w zbiórce do puszek oraz 2 tony darów – artykułów żywnościowych, środków chemicznych i artykułów szkolnych, które trafią do potrzebujących na Kresach. Za pośrednictwem eDaromatu i darowizn udało się zebrać prawie 11 tys. zł, co łącznie daje kwotę zebranych ponad 92 tys. zł.

W tej akcji nie tylko pomoc materialna jest ważna. Młodzież ma możliwość wymiany doświadczeń z Polakami, którzy pozostali na Kresach. To cenne lekcje polskości, ale także otwartości wobec drugiego człowieka. Podczas konferencji prasowej zaznaczył ten aspekt ks. dr Andrzej Lubowicki – Asystent Generalny KSM.

W akcji Polak z Sercem z jednej strony chcemy pomagać, a z drugiej strony chcemy wychowywać młodzież do otwartości, życzliwości, pomocy (…) Chcemy, żeby też te wyjazdy były swoistą lekcją patriotyzmu, miłości do Ojczyzny.

Polak z sercem 5 – Wyjazd pomocowy na Litwę

Po spotkaniach, jakich doświadczyliśmy w ciągu tych dni, chwilach wzruszeń, zwiedzaniu malowniczo zasypanego śniegiem Wilna, zostawialiśmy za sobą to miasto z uczuciem pewnej tęsknoty.

powiedział Bartosz Dębowski – jeden z uczestników wyjazdu pomocowego na Litwę. Pewną pociechą mogą być tu jednak słowa, które powiedziała s. Michaela na powitanie, że „do Wilna raz się przyjeżdża, a potem – powraca.”

Wciąż można włączać się w pomoc Rodakom na Kresach w ramach akcji Polak z Sercem poprzez:

• wysłanie SMSa charytatywnego o treści KRESY na numer 72052 (koszt: 2,46 zł z VAT),
  • wykonania zakupów na eDaromacie (dostępny na polakzsercem.pl) i przekazanie ich równowartości w formie darowizny,
  • zamówienie na stronie bezpłatnej skarbonki do samodzielnego oszczędzania,
  • włączenie w modlitwę,
  • przekazanie darowizny na konto „FUNDACJI DLA MŁODZIEŻY” nr konta: 26 1090 2590 0000 0001 3751 6623 Z dopiskiem: Polak z Sercem
Polak z sercem 5 – Wyjazd pomocowy na Litwę

Szczegóły znajdują się na: https://polakzsercem.pl

Projekt finansowany jest ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2022.

Polak z sercem 5 – Wyjazd pomocowy na Ukrainę
Polak z sercem 5 – Wyjazd pomocowy na Ukrainę